Unifi Dream Machine Pro (UDMP) via SFP verbonden zonder FritzBox router

Het is mij na lezen van diverse berichten met overal een stukje relevante info gelukt om mijn Dream Machine Pro rechtstreeks op glas aan te sluiten. Juist door het delen van dit soort info is het mij nu ook gelukt. Om wat terug te doen hierbij de stappen die ik heb genomen. Had diverse foto’s om het te tonen maar mag kennelijk maar 1 toevoegen als nieuwe gebruiker. Hopelijk helpt onderstaande weer anderen die de stap willen zetten.

Gr. Peter

Ik heb een aansluiting in gemeente De Wolden.
Voor mijn rechtstreekse glasaansluiting heb ik bij fs.com de volgende 2 onderdelen gekocht:

  • BDLX SFP-GE-BX 1000BASE SFP 1310/1490 20km
  • fiber patch cable 2M, single mode, connector: LC/UPC-SC/APC simplex

Bij de UDMP heb ik de Ethernet WAN port gedisabled en de SPF+ WAN port aangezet en als WAN geconfigureerd. Hieronder de kleine aanpassing.

Ik heb nu een Internet & Telefonie abonnement dus moet bij de WAN verbinding nog VLAN 34 instellen voor de WAN Internet verbinding om te functioneren. Gebruik zelf NLZiet voor televisie dus hoef niet extra te klooien met VLAN 4.

Het resultaat mag er zijn. FritzBox eruit en slechts 2 kabels in mijn UDMP, een glasvezelkabel voor Internet en eentje richting de switch waar alle LAN aansluitingen zitten en de Unifi APs die nu met WPA2 en WPA3 werken en Wifi 6 ondersteunen. Volgende stap wordt de inzet van een Netgate PFSense firewall ervoor waarmee ik alles met VLANs ga scheiden en meer op security vlak ga doen. Hierbij wil ik wel aangeven dat naast het meer veilig krijgen ik het ook gewoon leuk & leerzaam vind om te zien wat er bij komt kijken om dit in te zetten en hoe goed & niet goed dit werkt in het thuisnetwerk vol “evil” IoT apparaten zonder gebruikersgemak en snelheid in te leveren.

1 like

Toch een afbeelding van gebruikte SFP module.

1 like

En afbeelding gebruikte kabel.

1 like

Instellingenscherm waar alleen VLAN 34 is toegevoegd.

1 like

Resultaat met UDMP met alleen glasvezelkabel en kabel naar switch en zonder de FritzBox 5490.
Het 19" formaat van UDMP past niet echt lekker in de meterkast. :wink:

1 like

De speedtest van UDMP met situatie zonder FritzBox.

1 like