Overschakelen naar Unifi

Ik heb op dit moment de standaard Tweak setup met een Genexis mediaconverter, 5 jaar oude Zyxel router en daarachter een unmanaged 24-poorts switch. Dat draait naar alle tevredenheid, maar ik zou graag een paar extra functies willen hebben.

  1. Meer inzicht in mijn network-traffic.
  2. Beter WIFI bereik (ik zit nu op 802.11n en wil graag naar WiFi 6).
  3. IP camera’s voor security en op termijn een “smart” deurbel.

Ik zit te denken aan een setup met daarin

  1. Unifi UDM pro
  2. Managed Unifi 24 port switch + PoE
  3. Unifi camera’s
  4. 3x Unifi AP (beide verdiepingen en in de schuur).

Hierbij loop ik tegen een aantal praktische problemen aan en de grootste is de meterkast. De UDM pro en 24 poort switch vereisen een diepte van 30cm. Daar komt nog wat marge bij voor bekabeling, dus ik ga denk ik het bestaande 19" rack kantelen, zodat alles naar beneden wijst. Wellicht met een scharnier, zodat ik er wel makkelijk bij kan en eenvoudig af kan lezen in geval er problemen zijn.

De huidige Genexis media converter zit onderin de meterkast. Gevoelsmatig zou ik het liefst de glasvezel rechtstreeks aansluiten op de UDM pro via een SFP adapter. De kabel is echter niet lang genoeg. Ik zie dat er verschillende verlengkabels zijn voor glasvezel, maar ik weet niet of dit goed gaat werken en welke ik dan nodig heb. Weet iemand ook welke SFP adapter ik nodig heb voor de UDM pro?

SFP module: Ubiquiti UF-SM-1G-S
Check de specs en kijk of jouw provider dezelfde frequenties gebruikt.

Vraag aan de glasvezelprovider welke verloopstekker je voor het Overgangspunt nodig hebt. Voor mijn provider (glasvezel De Wolden) is dat SC/APC connector.
Voor bovengenoemde SFP module heb je LC/APC nodig.

Ikzelf gebruik de Ubiquiti ER-12 met bovengenoemde adapter. Ik heb een langere glasvezelkabel gekocht bij netwerkwinkel.com .

Die Ubiquiti UF-SM-1G-S bestaat uit 2 delen en als ik het zo zie zijn het “contra” parts, waarvan ik er blijkbaar maar eentje nodig heb. Als ik bij de specs van Tweak kijk zou ik de blauwe nodig hebben. Ik ben een complete noob op gebied van glasvezel, maar zou het graag wel willen weten.

Ik woon in Enschede en zit op het “eigen” netwerk van Tweak, maar ik weet dus niet of dat ook voor de glasvezel media-converter geldt. Ik heb die even opengemaakt, maar het ziet er niet heel degelijk uit allemaal:

Ik denk dat het veiliger is om de Genexis media-converter te laten zitten en deze met een normale UTP kabel aan de UDM pro te verbinden. De reden dat ik de Genexis graag kwijt wil is dat ik zo min mogelijk apparaten en voedingen actief wil hebben.

Dit is een Genexis box en zit volgens mij al zeker 5 jaar in de woning (waarschijnlijk langer). Overigens verder probleemloos ding. Heeft nooit een reset nodig en voeding blijft het ook nog steeds doen.

Ik zag later dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=EaDZUJcqW3Y en dan wordt het wel duidelijk wat ik moet doen. Misschien dat iemand kan zeggen op basis hiervan welke aansluiting ik heb? Volgens mij is mijn glasvezel provider KPN (voorheen Reggefiber).

Welke je nodig hebt hangt van de frequentie af waarmee jij ontvangt en zend.
Blauw zendt op 1310 nm en ontvangt op 1550 nm. De gele precies andersom.
Hier vind je een compleet overzicht van compatibel SFP-modules voor de UDM Pro.

Welke module voor jou goed werkt hangt dus af van welke lichtfrequenties jouw netwerkprovider gebruikt. Dat kun je bij KPN-Netwerk of Tweak of wie jouw netwerkprovider ook is opvragen.

Ik heb zelf een SFP module van FS, Vendor Part nr SFP-GE-BX, Vendor Serial, C1908128535, Connector type SC, Wavelength 1310.00 nm.

Voorheen had ik die in een Unifi switch, momenteel in Mikrotik router. Werkt prima op Tweak via KPN.

1 like

Dank voor deze bijdrage. Dit is weer een stukje missende puzzel voor een glasvezel leek…

Ik heb vandaag een UF-SM-1G-S binnengekregen, gezien ik net als de TS mijn UDM Pro rechtstreeks wil aansluiten op glas zonder de media converter.

Nadat ik eindelijk duidelijk had welke SFP-module ik nodig had, blijkt nu dus dat ik inderdaad een SC/APC aansluiting in mijn media converter heb i.p.v. LC/APC zoals de SFP module vereist.

Misschien kunt u nog éénmaal de glasvezel leek een duwtje in de juiste richting geven wat voor connector/kabel ik nu moet aanschaffen om het geheel werkende te krijgen?

Een SC/LC kabel?

Dit is de kabel vanuit beide uiteinden welke door Tweak geplaatst is:


Na flink wat zoekwerk begint het glasvezel bos duidelijk te worden en weet ik inderdaad wat voor kabel (boom) ik nodig heb.

SC/UPC naar LC/UPC. Van wat ik begrijp fabriceert Ubiquiti namelijk SFP modules voor de UPC connector.

Voor iedereen die net als ik in dit topic terecht komt voor een ‘wat heb ik hiervoor nodig’:
Gateway: Unifi Dream Machine Pro (UDM-Pro)
SFP: UF-SM-1G-S (blauwe kant in de UDM-Pro)
Kabel: SC/UPC (aan de provider kant) naar LC/UPC (in de SFP module, in de UDM-Pro)

1 like

Zelf vissen is beter en leuker dan de vis gebakken en wel voorgeschoteld krijgen …
Zo heb ik ook alle zaken rondom SFP-modules en fiber-connectoren geleerd. Lang leve dit forum en Google Search :sweat_smile:

Er is geen algemene regel voor het type connector aan de provider-kant. Dat hangt simpelweg af wie de leverancier van de infrastuctuur is. Dit kun je navragen bij hun.
Glasvezel De Wolden heeft een SC/APC connector nodig …

Ik gebruik dezelfde SFP-module als @Bishop47 en heb daar een LC/APC connector in.

Interessante “lectuur”, hier.

In optics gaan nooit APC connectoren, alleen (U)PC.

Het kan wel gewoon werken, maar het is niet conform de specificatie en kan problemen opleveren.

APC gaat doorgaans enkel in patch panelen en koppelblokken, maar dat zie je aan de kleur (groen).

Het eindpunt van een netwerkprovider is een koppelstuk, dus wel degelijk APC mogelijk.
Navraag bij Glasvezel De Wolden, de netwerkprovider hier, leert dat wel degelijk APC nodig is.

Voor de optic (SFP-module) heb ik dat gevraagd aan de leverancier van deze (UBCenter in Heerde) en deze gaf APC aan.

@Jordi, klopt jouw stelligheid wel?

Dat is precies wat ik heb gezegd. :slight_smile:

Als je een optic moet patchen met een APC connector, dan staat dat expliciet vermeld in de datasheet van de optic, en dat is in het geval van de UF-SM-1G-S niet zo (dus dat dat je is geadviseerd is gek).

Bron: https://www.ui.com/downloads/datasheets/fiber/U_Fiber_Modules_FiberCable_DS.pdf

APC heb ik zelf redelijk vaak geïnstalleerd. Daarbij valt het op dat je APC vooral bij service providers tegenkomt op patch panelen, en UPC zie je vaker in datacenter of enterprise netwerk omgevingen. Verschil tussen deze twee is over het algemeen de afstand.

Dit document ken ik.
Waar staat dan dat de LC-connector voor de UF-SM-1G-S van het type UPC moet zijn?
Ik kijk daar dan volledig overheen.

Ik zie ook niet dat het APC moet zijn, vandaar dat ik dat toen gevraagd heb aan de specialist …

Ik heb moeite met de stelling “Als je een optic moet patchen met een APC connector, dan staat dat expliciet vermeld in de datasheet van de optic”. Hoe moet een prosumer dat nu weten??

Er staat nergens dat het een UPC moet zijn, maar dat is wel de standaard.

Hier is nog een interessant blog: https://www.fomsn.com/fiber_optic_connector/sun2002/fiber-sfp-module-compatibility-with-apc-upc-pc/

Deze techniek komt uit de enterprise en serviceprovider wereld en is niet gericht op een con/prosumer (ik vraag me af hoeveel van deze groep de fibers heeft schoongemaakt), alleen verkoopt Ubiquiti het wel aan de laatste groep.

Prima website/blog die je noemt. Ik had een andere gevonden met min of meer dezelfde inhoud.

Ik heb mijn patchkabel erbij gepakt en onder een microscoop gelegd en wat zie ik:

  • De groene SC connector heeft een APC shape.
  • De blauwe LC connector heeft een UPC shape…

Blijkbaar hebben ze om mijn bestelling gelachen en geen APC maar UPC geleverd voor de LC connector die in de SFP-module gaat.

Dat is ook de standaard. Groen = APC, blauw = UPC. Ik moet eerlijk gezegd ook de eerste SFP(+) nog tegenkomen die APC is, al zal er vast wel ergens het een of ander broodje speciaal rondzwerven.

Mooie foto’s!

Dan denk ik overigens dat zij dachten dat er een APC nodig was op het patchpanel/NTU, wat inderdaad kan.

Kun je de UDM Pro ook gebruiken icm met IPTV van Tweak, of heb jij alleen een Internet abonnement?
Oh en als ik dan ook meteen maar de vraag mbt connector en glasvezelkabel mag stellen…iemand een idee wat ik nodig heb voor het E-Fiber netwerk? In de FritzBox zit een blauwe SC-P stekker, de andere kant oogt hetzelfde en is meer groenig van kleur en gaat het E-Fiber kastje in.

Ondertussen ook weer iets verder gekomen met informatie vergaren. Ik kwam nu uit op:
Extra switch voor USG.
Dit lijkt een goed te volgen guide en een erg eenvoudige invulling om mijn bestaande omgeving haast 1 op 1 over te zetten van Ziggo naar tweak. Moet ik alleen een extra Unifi switch met glasvezel poort en juiste glasvezelmodule kopen.