Problemen Fritz!box 5490 uitval 2.4 GHz

Sinds anderhalve maand heb ik een Fritz!box 5490 van Tweak in gebruik.
De signaalsterkte is prima als ik het signaal met Wifi-Annalyzer bekijk.
De plek waar hij eerst hing, vlak bij de meterkast, was dacht ik het probleem van veel verstoringen door interferentie in het 2.4 GHz signaal. O.a. het uitvallen van het geluid van het Sonos systeem was daarbij erg irritant
Dus heb ik een glasvezelpatchkabel gekocht en het modem 5 meter bij de meterkast (en het modem van de buren) gezet. Op die plek is het enige wifi-signaal van enige betekenis dat van de buren en zit op kanaal 1. Als ik het modem zelf zijn vrije kanaal laat zoeken gaat hij ook op kanaal 1 zitten. Dat is redelijk irritant want dan staat een deel van de apparatuur tussen 2 even sterke Wifi toegangspunten.
Dus heb ik de Fritz!box nu vastgezet op kanaal 6. Daar zit geen enkel ander wifi-station.
Een groot deel van de problemen was met de verplaatsing opgelost. Maar een probleem waar de helpdesk ook geen antwoord op weet is het volgende.
Op onregelmatige tijden, meerdere keren per etmaal valt de wifi 2,4 GHz uit. Dat duurt dan 5 minuten en komt dan spontaan weer terug.
Het duurt even voor je de zaken op een rijtje hebt staan want je moet toevallig wel op tijd zijn om de controle uit te voeren.
Maar inmiddels ben ik er achter dat de 2.4 GHz draaggolf niet altijd weg is maar er is geen communicatie op de 2.4 GHz mogelijk De laptop, de Sonos de telefoons vallen stil. Ook de Fritz!box zelf is niet vanaf een 2.4 GHz apparaat te benaderen.
Met een 5 GHz apparaat is gewoon te internetten gedurende die periode en ook is het modem dan te benaderen.
Na ongeveer 5 minuten, ik reset het modem niet meer, komt de verbinding weer tot stand en is internet weer beschikbaar.

Op het moment dat de 2.4 GHz uitgevallen is haalt de speedtest nog 940/940 Mb/sec.
De afstand van de laptop tot modem is ca. 5 meter.
De Fritz!box is 4 keer teruggezet naar de fabrieksinstellingen echter zonder resultaat.

Inmiddels staat de Fritz!box ergens in de kast met het wifi-signaal uitgeschakeld en hangst er een TP-Link Archer 7 als toegangspunt aan Fritz!box.
De TP-Link staat op precies dezelfde plaats als de Fritz!box stond en de wifi-problemen op de 2.4 GHz zijn opgelost.

Maar het is een redelijk onzinnige oplossing die per jaar meer dan 50 kWh per jaar aan elektriciteit kost. Niet echt milieuvriendelijk dus.

Herkent iemand dit of heeft er iemand ideeën?

1 like

Ik herken dit maar al te goed en dat voor 99%. Echter, bij mij was het frequenter, zeg iedere 2 minuten en een interval van 30 seconden, draaggolf en geen communicatie. Bij mij is alles wel potdicht (ik denk dat de hele buurt ook dit probleem heeft en er nog meer WiFi signalen neerzet door WiFi extenders te gebruiken!). Moest het ook handmatig op het beste kanaal neerzetten, want bij mij ging ie ook op het kanaal van de buren zitten. Ik wijt het aan de Atheros chip voor 2,4GHz of de driver-software. Heb al eerder ellende meegemaakt met Atheros (900x serie). Van Zowel de helpdesk van Tweak als van AVM hoef je niks te verwachten. Of er is geen kennis van zaken of men wil het ontkennen uit financieel oogpunt. Men is doof voor iemand die kennis van zaken heeft (Ben zelf radiozendamateur)! Ook ik heb voor 2,4 GHz een AP van een ander merk neergezet. Ook ik denk dat dit niet de bedoeling kan zijn, vanuit meerdere oogpunten.

1 like

@Randal,

Nu is het dus niet meer te ontkennen, want het zijn er nu al 2. Je kan op je klompen aanvoelen, dat het er veel meer zijn!


Nee, ik zit niet in een woud van Wifi-signalen.
Het middelste signaal op de afbeelding is van mij.
Maar dat er meer zijn met problemen herken ik ook wel. Ik heb hier bij de aanleg van het glasvezelnetwerk overgehaald om ook Tweak te nemen.
Bij twee daarvan zijn er ook probleempjes met het wifi-netwerk.
Bij een daarvan is het gastennetwerk af en toe gedurende langere tijd weg. Zend gewoon niet uit. Daar had ik ook niet direct antwoord op.
Een mailtje aan de helpdesk leverde het volgende antwoord op: “We kunnen het externe IP adres vastzetten”
Zelf begrijp ik niet goed wat het externe IP-adres met je Wifi-netwerk te maken heeft maar toch maar eens aan het experimenteren en aan het zoeken gegaan.
Blijkt dat als het gastennetwerk verdwenen is het externe IP-adres weliswaar verlengd, maar niet gewijzigd is en het gastennetwerk ook niet verdwijnt op het moment dat het gewijzigd wordt. Dat blijft dus ook een open vraag.

Ik herken wel een soortgelijk probleempje op de laptop. Als ik mijn wifi-netwerk wil selecteren om verbinding te maken is het niet zichtbaar in de lijst met beschikbare netwerken Terwijl de meest zwakke netwerken uit een straal van 40 meter wel zichtbaar zijn. Dat snap ik ook nog niet waarom dat is.

En bij een vriend van me hebben we de Fritz!box ook een andere plaats gegeven (glasvezel verlengd). Het stond op de plek waar zijn KPN Experiabox V10 stond. Het zend bereik was ongeveer gelijk en even sterk maar een stabiele verbinding was niet mogelijk. Hij zit wel tussen twee buren met een Wifi-signaal dus er zou van interferentie sprake kunnen zijn maar die problemen waren er met het KPN modem nooit.

Ik heb exact hetzelfde probleem, sinds twee maanden. Dat had ik toentertijd opgelost door een tweede router aan te sluiten en daar alles naartoe te lussen met de WiFi op de Fritzbox uitgeschakeld. Ik heb deze week de tweede router er weer tussenuit gehaald om te kijken of het probleem was opgelost, maar nee.

Daarom ga ik alles binnenkort opnieuw doorlussen naar een tweede router. Dit heb ik een tijdje terug al getest, een tweede router aankoppelen met nu-mimo functionaliteit bleek voor mij het probleem grotendeels te verhelpen.

Nu weet ik nog niet wat het probleem veroorzaakt, maar ik verwacht dat de Fritzbox problemen heeft als meer dan 2/3 apparaten tegelijkertijd met enig volume de 2.4ghz WiFi gebruiken. Dan bedoel ik dus niet verbonden mobieltjes, maar een TV die streamed en een PC die gamed. Mijn tweede router lijkt dat veel beter aan te kunnen. Ook toen heb ik het Wifi kanaal tevergeefs handmatig elke keer aangepast.

Ik heb recentelijk een Tweak monteur langs laten komen, maar die kon niks vinden over dit probleem en wou mij zestig euro voorrijkosten in rekening brengen. Daar kan ik een mediaconverter van kopen, dus uiteindelijk heb ik besloten om 't tijdelijk via een tweede router te doen.