Amino Aria 710 geeft geen Surround via HDMI of optisch

Heb sinds kort twee Amino Aria 710 TV ontvangers. Eén daarvan heb ik via een HDMI kabel en via een optische kabel verbonden met mijn audio/video receiver van Pioneer. Ik krijg hier bij zowel HDMI als optisch geen surround geluid op binnen. Enkel 2 Ch PCM 48K. Dat is dus gewoon stereo. Ik heb in het menu audio van de Amino in instelling op Dolby staan. Weet iemand raad of heeft iemand dit ook? Graag reactie.

Is het bronmateriaal wel ‘surround’? Of is dat gewoon stereo…

Volgens mijn Pioneer audio/video receiver is het signaal dat uit de Aria 710 komt 2 kanaals stereo 48 kHz. Dat geeft ie aan zowel als ik het geluid van de HDMI kabel laat binnenkomen als via de optische kabel. Dat kan ik om schakelen nl. Dus in beide siutaties lijkt het erop dat de Aria 710 geen meerkanaals surround uitstuurt, terwijl dat volgens de instelling Dolby (i.p.v. stereo) wel het geval zou moeten zijn.

Daarbij komt dat zodra de de hdmi kabel aansluit op mijn Ziggo ontvanger (deze heb ik nl. nog niet opgezegd totdat dit goed funtioneert), ik direct wel surround geluid ontvang op mijn Pioneer receiver. Dus moet aan die Aria 710 liggen volgens mij.

Dolby zegt niet zoveel over of het ‘surround’ is of niet, het is enkel een (de)compressieformat.

Weinig televisiezenders zenden surround uit, dus in dat opzicht krijg je het dan wellicht ook niet aangeboden op je receiver.

Mogelijk dat je dit in een film wel krijgt.

Dat je Ziggo box wel surround uitstuurt, is hoogstwaarschijnlijk stereo, maar dan uitgerekt over alle kanalen.

De receiver geeft aan dat ie aan het decoderen is. Met name bij reclames e.d. kun je goed het verschil horen tussen reclames en bijv. het journaal.
Deze box stuurt ook bij films die 100% surround zijn bijv. 5.1 geen surround geluid uit volgens mij. Lijkt mij een software issue o.i.d. maar bij Tweak weet ook niemand hier iets van. die verwijzen mij naar Canal Digitaal en zij verwijzen mij weer naar Tweak omdat zij deze kastjes helemaal niet leveren.

Oftewel typisch gevalletje van kastje (letterlijk) naar de muur. Maar vooralsnog ben ik niet blij met deze kastjes. Hebben anderen wel 5.1 uitsturing van deze kastjes?

De eindtune van het NOS Journaal is 100% 5.1. Als deze tune niet uit je achterluidsprekers knalt is er iets mis met je signaal naar de Pioneer.

Maar ik heb in eerdere threads hier ook over gelezen. Zoek eens verder in dit forum. Volgens mij is het een CD-probleem.

Hoi, wat bedoel je met een CD-probleem?

CD = Canal Digitaal.

OK, duidelijk. Heb zojuist gezocht op “geen surround geluid” en “geen 5.1 geluid”, maar levert niks op. Weet je toevallig een onderwerpnaam?

https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/66294970#66294970
Kijk hier.