Aansluiten Ubiquiti Unifi-apparatuur + tv-ontvangers

Goedemorgen allen,

We verhuizen later dit jaar naar een woning waar alleen glasvezel beschikbaar is. Dit zal dus een overstap van Ziggo naar Tweak (Alles-in-een, waarvan alleen Internet en TV wordt gebruikt) kunnen worden. Geen probleem; zeker niet omdat 1 Gbit beschikbaar is. Maar: bij Ziggo heb ik onderstaande apparatuur in gebruik, waarbij hun eigen modem in bridged mode staat. Iets wat helaas bij Tweak niet mogelijk is.

  • Ubiquiti Unifi Security Gateway (USG)
  • Ubiquiti Unifi Switch 16 (US-16-150W)
  • Ubiquiti Unifi AP AC Pro (zal in de nieuwe woning worden uitgebreid met In-Wall en Outdoor AP’s)

Op dit forum is al e.e.a. geschreven over de configuratie van (Ubiquiti-)apparatuur voor gebruik van Tweak. Daarnaast heb ik dit duidelijke stappenplan gevonden voor T-Mobile Thuis: https://community.ui.com/questions/Home-setup-T-Mobile-Thuis-fiber/402e917b-a1e4-42c6-bdae-52ccd6c1a430?page=1. Het VLAN-deel is voor mij nieuw, maar volgens mij moet dat wel lukken met deze handleiding.

Tweak heeft het echte rook over toepassen van NAT en static routes (https://www.tweak.nl/support/apparatuur-configureren.html). Dit zie ik niet terug in dit stappenplan, dus ik wil graag weten wat ik hier precies voor moet instellen.

Tot slot: in de woonkamer is één netwerkaansluiting aanwezig bij de tv-meubel. Volgens mij is het niet mogelijk om één netwerkaansluiting te gebruiken voor zowel mediaplayer als de tv-ontvanger van Tweak. Klopt dit? Indien dit wel mogelijk is, wil ik graag weten hoe ik dit moet configureren. Indien dit niet mogelijk is…. zal ik een extra netwerkkabel moeten trekken en de wandcontactdoos moeten vervangen door een dubbele wandcontactdoos.

Hi Wouter,

Ik ga dit draadje ook even volgen, waarbij wij dezelfde apparatuur hebben.

Media spelers zitten naar mij weten in het normale netwerk. Echter maak je rules aan die ervoor zorgen dat de spelers over de juiste Vlan naar buiten lopen.

Het is mogelijk om voor de USG een config te maken welke helaas niet via de WebGui te maken is. Deze moet via de controller laten pushen. Config staat ook hier op het Forum. Dan moet je wel een media converter hebben. Via SPF van de switch had ik nog niet gezien dit lijkt mij ook een goede optie.

Succes!

Ik heb precies dezelfde apparatuur en was niet moeilijk om werkend te krijgen.

Even zoeken op Ubiquity edge en wat config’s door gebruikers zijn hier gepost.

Daarna hoef je alleen nog uitzending-gemist voor pauzeren recht te trekken, zoeken op ubiquity+mijn username helpt je daarmee.

Dit topic is al wat ouder, maar voor het geval ‘support’ in het nederlands gewenst is check hier ook een vrij actief forum op tweakers.net.

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1883441

Netste manier is om via een JSON de dubble VLAN op je WAN te configureren. Dit werkt prima.
Is ook al meer over gepost.

1 internet aansluiting splitsen in 2 (1 voor tv en 1 voor internet) dan heb je met de VLAN configuratie een managed switch nodig achter je tv om dit te regelen en omdat je ook tv wilt zal deze ook Multicast moeten ondersteunen.